Millora de set places gràcies als pressupostos participatius

L’Ajuntament d’Olot està a punt d’iniciar les obres de remodelació de set places de la ciutat amb l’objectiu de millorar l’accessibilitat, el mobiliari, els punts d’aigua i la instal·lació de nous equipaments esportius i educatius. Les actuacions, que tenen un pressupost de 55.000 euros, formen part dels projectes ‘Revivim les places petites!’ i ‘Fem grans places i parcs!’, dues de les cinc propostes que els veïns van escollir en els Pressupostos Participatius d’Olot de l’any passat.

En concret, s’actuarà a la plaça del Farcell, el parc de les Planotes, la plaça Pla de Dalt, la plaça Mas Baix, la plaça Montolivet, la plaça Gil Vidal i Forga i els jardins dels Pisos de la Caixa. Els treballs permetran millorar aquests espais amb la instal·lació de nous equipaments esportius, la inclusió de jocs cooperatius, nou mobiliari urbà com bancs i papereres i la revitalització de les zones amb nous enjardinaments i plantacions arbustives. Els treballs dels efectius de la Brigada Municipal i SIGMA permetran ampliar les mesures contemplades en aquest projecte.

En aquest sentit, tal com ha destacat la regidora de Participació, Imma Muñoz, totes les actuacions i canvis que es porten a terme en aquestes places i parcs segueixen les peticions de la ciutadania i han estat consensuades i acordades mitjançant la Comissió de Seguiment i Avaluació ciutadana que s’ha creat durant el procés dels Pressupostos Participatius 2019, formada pels mateixos veïns de la zona. “Els veïns van poder i han pogut dir en cada moment què i com volien que fossin les places i quines millores d’instal·lacions volien realitzar. Una participació que ha estat clau a l’hora de projectar i preveure aquests espais”, assegura.

Com en aquest cas, en totes les altres tres propostes escollides dels Pressupostos Participatius de la ciutat, la ciutadania ha pogut marcar els objectius, la línia, les característiques i prioritats. D’aquí que, a part de la reestructuració de les places petites, també estan a punt de finalitzar la senyalització dels itineraris a la Muntanya Pelada; l’actuació que més vots va reunir als Pressupostos Participatius de 2019: un total de 263. En aquest cas, s’han millorat i establert noves senyalitzacions – seguint el projecte Belluga’t que impulsa l’Àrea d’Esports de l’Ajuntament-  i, a més, s’han potenciat instal·lant màquines per poder realitzar exercicis a la zona verda davant de l’Hospital d’Olot i la plaça del Pla de Dalt. Uns treballs que han tingut un cost de 10.000 euros.

Aquest dilluns, durant la presentació d’aquesta actuació, la regidora Imma Muñoz ha destacat la importància de poder sumar per la ciutat en positiu facilitant l’accés a espais oberts de la ciutat així com potenciant estils de vida saludables. “Aquest n’és un bon exemple”, ha assegurat.

La  quarta actuació prevista als pressupostos, escollida per 209 vots i amb un cost de 15.000 euros, és una aposta més pel foment de la mobilitat sostenible a Olot. Consisteix en la potenciació de l’ús de la bicicleta creant noves connexions entre barris i, paral·lelament, la realització de quatre tallers formatius gratuïts de reparació i manteniment arreu de la zona oest de la ciutat, oberts a tota la ciutadania. Aquesta proposta, tal com ha assegurat Muñoz, està a punt d’engegar-se i s’incorporarà en un projecte més extens i complet; el Pla d’Impuls de la Bicicleta d’Olot 2020 que l’Ajuntament d’Olot iniciarà aviat.

Per últim, la cinquena actuació que els veïns van escollir a través dels Pressupostos Participatius s’anomenava ‘Barris: espais de cultura’ i la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Olot ja el té enllestida i programada. El projecte va recollir 172 vots i els prop de 20.000 euros de pressupost d’aquesta acció es dedicaran a la programació de quatre activitats socioculturals familiars. Aquestes activitats s’executaran de manera conjunta, entre els veïns i veïnes i el personal tècnic de l’administració.

El projecte en si, que s’ha reanomenat Zona B i incorpora el teatre d’objectes com a eix conductor del cicle, arrencarà el pròxim 30 de maig a l’Era del Cassés amb l’espectacle de titelles i música en directe ‘Mrs. Brownie’ de la companyia Teatre Nu. El dia 6 de juny es portarà a terme l’obra de teatre ‘Full House’ d’Electrico 28, un espectacle que narra la història i les vides d’un grup de veïns ben animals, en Koala, en Dog i en Horse, i com l’arribada d’en Tiger, un nou inquilí al barri revoluciona la comunitat. La tercera actuació que es farà als Pisos Garrotxa el 13 de juny anirà a càrrec de la companyia La Baldufa amb ‘Bye, bye Confetti’, un espectacle teatral de pallassos extravagants on l’humor i l’amor es mesclen a parts iguals. Per últim, Campi qui Pugui seran els encarregats de posar punt final amb ‘Manneken’s piss’, una instal·lació artística, còmica, interactiva i multidisciplinària – sense paraules- que s’inspira en la font Manneken Pis de Brussel·les.

 

Més d’un miler de vots

Els Pressupostos participatius d’Olot del 2019 van obtenir un total de 1.372 vots. De les 6.351 persones que estaven cridades a participar-hi finalment 379 persones van votar-hi, el que suposa un 6% de participació. Com en les anteriors ocasions, per poder participar-hi, calia tenir 16 anys i estar empadronat a 30 de gener de 2019. Del total d’idees i propostes rebudes es van analitzar cada una d’elles i els serveis tècnics municipals van determinar aquelles accions que es podien portar a terme i que complien amb els criteris fixats a les bases del projecte participatiu. En total, tots els cinc projectes seleccionats sumen un pressupost de 102.000 euros.

En aquest sentit, els tècnics de l’Ajuntament d’Olot ja estan treballant en la tercera edició del Projecte de Pressupostos Participatius que es presentarà ben aviat.

 

Podeu recuperar tota la informació de la votació del projecte a pressupostosparticipatius.olot.cat / participa.olot.cat i a la pàgina web de l’Ajuntament d’Olot www.olot.cat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *